NEW YOUTH, NEW HOMELAND



“NEW YOUTH, NEW HOMELAND” PROJESİ HAKKINDA

 

Dünya çapında zorla yerinden edilmiş insanların sayısı, yaşanan en hızlı artışla 2022 yılının ilk yarısında 103 milyona ulaşmıştır. Bu sayıya dahil olan 32,5 milyon mültecinin üçte ikisi, kendi ülkeleri dışında, sığındıkları ülkede beş yıl veya daha uzun süredir yerinden edilmiş durumdadır. Her sayı; travma, eziyet veya çatışma tehdidi, zulüm, güvensizlik veya insan hakları ihlalleri nedeniyle paramparça olan hayatları temsil etmektedir.

,Mart 2011’de ortaya çıkan Suriye yönetimi karşıtı gösterilerin kontrolden çıkması ve bir süre sonra da bütün Suriye’yi saran bir iç savaşa dönüşmesinin ardından, hayatlarını kurtarmak için komşu ülkelere sığınmaya çalışan Suriyelilerin dramı on seneyi bulan bir süredir devam etmektedir. 2011’de nüfusu 22.5 milyon olan Suriye’de zorla yerinden edilenlerin sayısı, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) 2021 Global Trends (küresel eğilimler) verilerine göre toplamda 13.5 milyon olarak gerçekleşmiştir. Bu sayının içinde 6.8 milyon Suriyeli ülke dışında, 6.7 milyon ise ülke içinde zorla yerinden edilmiştir. Günümüzde Suriyelilerın %80’ınden fazlası Türkiye, Lübnan ve Ürdün başta olmak üzere bölge ülkelerinde barınmakta olup; Avrupa merkezli transit ülke ve göç olarak Yunanistan ve Belçika ülkelerini tercih etmektedir

İlk Suriyeli sığınmacı kafilesi, 29 Nisan 2011’de 252 kişi olarak başlarken, 2023 yılına geldiğimizde bu rakam on milyonları bulmuştur. Çatışma, şiddet ve zulüm sebebiyle zorla yerinden edilen kişilerin sayısı küresel çapta rekor düzeylere ulaşırken; Türkiye dünyada en fazla sayıda mülteciye ev sahipliği yapan ülke olmayı sürdürmüştür.

Türkiye, yaklaşık 3,7 milyon kayıtlı Suriyeli mültecinin yanı sıra 320.000 üzeri diğer uyruklardan kişiye de ev sahipliği yapmaktadır. Bu nüfusun yalnızca yaklaşık %1,36’sı geçici barınma merkezlerinde yaş arken, büyük çoğunluğu Türkiye’nin 81 ilinde kent içi, kent ç evresi ve kırsal alanlarda ev sahibi toplumla birlikte yaşamaktadır. Bu grubun yaklaşık üçte biri 15- 30 yaş aralığı genç nüfus olup, bu alandaki çalışmaların önemini arttırmaktadır. rakamlar net olmamakla birlikte 30 yaş altı nüfus, Türkiye’de uluslararası koruma talebiyle bulunan ve Suriye dışındaki yerlerden gelen nüfusun da büyük bir kesimini oluşturmaktadır. Bu grubun eğ itim, sosyal koşullar, istihdam, sağlık ve barınma gibi birçok iç içe geçmiş alanda ihtiyaçları, ilgili grubu toplumsal yapının kırılgan ama aynı zamanda şekillendirilmeye en açık kitlesi haline dönüştürmektedir.

Genç mülteciler, toplumlar iç in fırsat ve tehdit ikileminde tartışılabilmektedir. 2011 yılı itibariyle Suriyelilerin varışını takiben artan sayılar, beraberinde geniş kapsamlı politika ve uygulama değişikliklerini getirdiği gibi Türkiye için de yeni sosyal, siyasi ve ekonomik sorumluluk alanları doğurmuştur. Bu kapsamda Türkiye’deki Suriyeliler için 2011 sonrası ilk yıllarda daha ağırlıklı olan acil yardıma dayalı söylem, Suriye’de çözülemeyen çatışma ve iç savaş dolayısıyla Türkiye’deki hayatlarının kalıcılığa dönüşmesiyle birlikte yerini entegrasyona yönelik tartışmalara bırakmaya başlamıştır.

Genç mülteciler için potansiyelin gerçekleşmesi için gelecek odaklı sosyal uyum çalışmaları önem kazanmakta olup, Türkiye, Yunanistan ve Belçika ortaklı yürütülen proje kapsamında genç mültecilerin entegrasyon sürecinin stratejik düşünme, hedef belirleme, problem çözme, liderlik, girişimcilik, etkin iletişim ve ağ oluşturma gibi yaşam becerileri ile desteklenmesi ve yeni nesil genç mültecilerin bir toplumun parçası olması ve dolayısıyla toplum içinde rol alma kültürü geliştirme, verimli bir ilişkide inisiyatif kullanma konusunda yeterlilik kazanmaları için gerekli araçların üretilmesi amaçlanmıştır.
 


Erasmus + Programı kapsamında Avrupa Komisyonu tarafından desteklenen, 2020-3-TR01-KA205-097138 referans numaralı “New Youth, New Homeland” Projesi Gençlik Araştırmaları Derneği koordinasyonunda Metamo- Belçika, Kane- Yunanistan, Birleşmiş Siviller Derneği, Rawdanur Derneği, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ve Adventure Creative ortaklığında 01.02.2021- 01.04.2023 tarihleri arasında gerçekleşen proje ile; uluslararası toplantılar aracılığıyla Genç Mültecilerin sosyal uyumuna yönelik uluslararası eğitim, öğrenim, öğretim faaliyetleri ile genel bilgilendirme, bireysel sorular, sosyal çevre, kültürel entegrasyon, eğitim, istihdam, sivil toplum, sağlık, devlet destekleri başlıklarında çok dilli e-rehber hazırlama ve e-öğrenme platformları entelektüel çıktıları geliştirilerek; moodle, youtube, sosyal medya vb. araçlar ile açık erişimi desteklenmiştir.

PROJE KAPSAMINDA GELİŞTİRİLEN AÇIK ERİŞİMİ OLAN ENTELEKTÜEL ÇIKTILARA ULAŞABİLECEĞİNİZ LİNKLER:
NEW YOUTH NEW HOMELAND E-GUİDEBOOK
NEW YOUTH NEW HOMELAND SURVEY REPORT
MÜLTECİ GENÇLERİMİZE VE GENÇLİK VE MÜLTECİ ÇALIŞMALARI ALANINDA FAALİYET GÖSTEREN SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİNE KATKI SAĞLAMASI ÜMİDİ İLE


Gençlik Araştırmaları Derneği, 2023

Son Güncelleme Tarihi : 07.05.2023 16:32 Okunma Sayısı : 463

Son Haberler